Urbaniseringen har stået på igennem en længere periode i Danmark. Det foregår stadig og vil stadig foregå fremover. Urbanisering betyder at folk samles i byer og bosætter sig. Ofte er dette grundet hvad samfundet kan tilbyde, som fx København kan tilbyde forskellige universiteter, offentlig transport, restauranter, høje lønninger og en masse andet som en masse mennesker finder attraktivt.
Urbanisering
Det er vigtigt at pointere at urbaniseringen er et fænomen der har eksisteret så længe Danmark har eksisteret. Begrebet dækker som sagt over, når folk flytter sammen i samfund der, derved kan tilbyde muligheder for den enkelte borgere.
Dette er igennem Danmarks historie set i Roskilde, Lyngby, København, Århus, Aalborg, Odense og andre større byer.
Ordet i sig selv betyder: Urban=byen. Isering= process. Så direkte fortolket betyder er urbanisering en byprocess.
Det er dog ikke kun storbyer, der er tale om. Urbanisering er også hvis, at flere gårdejere slår sig sammen og flytter ud til et større land, hvor et komposit hegn ikke er nok til at adskille dem, og danner deres eget lille samfund.
Fingerplanen
Fingerplanen er en plan der blev lagt af Egnplanskontoret, som var en plan der skulle sikre at byudviklingen ikke voksede ekspansivt og uden for kontrol. Derfor blev en højre hånd langt på et kort over Sjælland, deraf navnet fingerplanen. Planen var at byen skulle vokse ud fra København som håndflade, og så skulle fingrene være dele af byen. Imellem fingrene skulle der være grønne områder, som blev beskyttet og skulle ikke benyttes til andet end parker og grønne områder.
I dag passer denne fingerplan utroligt godt med S-togene. Og hvis man lægger en hånd på København og ser togbanerne ud af byen, kan man tydeligt se, at disse følger en fingerplan.
Tak fordi I ville læse med 😊