Restaurantbranchen er en branchen som er i udvikling i Danmark. Ifølge Horesta og Danmarks statistik, så er udviklingen af restauranter kun gået i en retning fra perioden 2015-2018. den er steget fra 2015, hvor der var 5.740 restauranter i Danmark, til der i 2018 var 6.746, så der er kommet cirka 251 nye restauranter om året i den periode. Det går ikke helt lige så godt, for de andre madindustrier. Pizzeriaer, grillbar, cafeer, værtshuse og diskoteker, er alle faldet i antal fra perioden 2015-2018. Event catering er også steget stødt henover den periode. Fra 1.156 virksomheder i 2015 til 1.226 i 2018, det er svarende til, at der åbner knap 18 nye event catering i Danmark, hvert år i den periode. Selvom branchen er steget i antal af virksomheder på landsplan, var der alligevel rekord mange konkurser, indenfor restaurantbranchen. Det vidner om en øget konkurrence indenfor markedet og, at man skal kæmpe for sine kunder og være klar på uforudsete hændelser. Kan man klare sig, hvis prisen på fisk stiger, eller prisen på fragt stiger markant, har man tjener vikar, hvis der er sygdom på arbejdspladsen. Det er en hård branche at klare sig i, hvis man skal tro tallene om konkurser og nye virksomheder.
Den stigende turisme i Danmark, kan have en indvirkning på den øget omsætning og antal af nye virksomheder. Hotelbranchen har oplevet en stigning i deres omsætning, grundet flere rejsende fra andre lande og det kan være, at de samme rejsende også, ligger penge i den danske restaurantbranche. Ser man på hotelbranchen, så er der klart flest turister, som finder hoteller i København og det skyldes nok de seværdigheder, som København kan tilbyde. Tivoli, Den Blå Planet, Zoologisk Have, Den Lille Havfrue og mange andre ting, tiltrækker mange potentielle kunder til hovedstadsområdet. Man kan kun gisne om, hvad fremtiden bringer for restaurantbranchen, en ting er sikkert; At der kommer til at være kamp om kunderne.